Selvværd: Overtænkning er den største udfordring!

“Den største udfordring ved selvværd er overtænkning. Når du overtænker, analyserer du andres adfærd, og arbejder ubevidst på at tilpasse dig. Og i den tilpasning giver du for meget, please. Når din tilpasning ikke lykkes, og du reflekterer over situationen, føler du dig afvist. Dine følelser driver dig ubevidst til at prøve igen. Du har et behov for at lykkes med at gøre den anden glad. Din bevidsthed ønsker anerkendelsen. Du elsker meget og intens. Hvis anerkendelsen ikke kommer føler du dig ikke god nok. Dine følelser overvælder dig, og du sidder afslutningsvis med en følelse af tomhed, opgivelse og afmagt”

Når du overtænker, overføler du og du overelsker

Overtænkning og overanalyse kan være en stor udfordring i forhold til selvværd. Når vi konstant bekymrer os om, hvordan vi opfattes af andre, og forsøger at tilpasse os deres forventninger, kan det føre til en følelse af afvisning, hvis vores tilpasning ikke lykkes. Denne cyklus kan forstærke følelsen af ikke at være god nok og skabe en dyb følelse af tomhed og afmagt.

At have et sundt selvværd handler om at lære at værdsætte og acceptere dig selv, uanset hvad andre måtte tænke eller forvente. Det indebærer også at genkende, at du ikke behøver at opfylde andres forventninger for at være værdifuld eller elsket.

At arbejde med selvværd involverer ofte at lære at sætte sunde grænser, værdsætte dine egne behov og lytte til dine følelser uden at lade dem styre dig. Det kræver også at udvikle en realistisk og medfølende holdning over for dig selv, hvor du tillader dig selv at fejle og vokse uden at dømme dig selv for hårdt.

I arbejdet med dit selvværd kan jeg anbefale, du gør en eller flere af følgende:

  1. Mindfulness og selvbevidsthed: Øv dig i at være opmærksom på dine tanker og følelser uden at dømme dem. Dette kan hjælpe dig med at identificere mønstre af overanalyse og overtilpasning.

  2. Grænser: Lær at identificere og opretholde sunde grænser i dine relationer. Dette indebærer at sige nej, når det er nødvendigt, og prioritere dine egne behov.

  3. Selvkærlighed og selvaccept: Arbejd på at udvikle en medfølende holdning over for dig selv. Praktiser daglige ritualer, der fremmer selvkærlighed og accept.

  4. Realistiske forventninger: Genkend urealistiske forventninger, du måtte have til dig selv. Tillad dig selv at være menneskelig og fejle.

  5. Støtte: Søg støtte fra venner, familie eller en terapeut, hvis du finder det vanskeligt at håndtere disse udfordringer alene. En terapeut kan hjælpe dig med at identificere og arbejde gennem dybere mønstre og traumer.

  6. Øvelser i selvværd: Øv dig i daglige affirmationer og øvelser, der styrker dit selvværd og din følelse af egen værdi. Dette kan omfatte at identificere og fejre dine egne styrker og succeser.

  7. Sund livsstil: Pas på din krop og sind ved at spise sundt, få tilstrækkelig motion og søvn samt praktisere stressreducerende aktiviteter som meditation eller yoga.

Ved at integrere disse strategier i dit liv kan du gradvist opbygge et sundere selvværd og en dybere følelse af indre tilfredshed. Husk, at det er en proces, der tager tid og engagement, men det er en investering i dit eget velbefindende og lykke.

Kærligst Pia